torstai 29. kesäkuuta 2017

Raha pyörittää maailmaa

Tänään lehdessä kerrottiin aivan järkyttävästä tragediasta Helsingissä. Mies surmasi vaimonsa ja asunnosta löydettiin ruumiiden lisäksi 3-vuotias (onneksi kunnossa oleva) poika. Iltalehden onkimien tietojen mukaan mies oli taloudellisesti täysin kusessa- viimeisin velkomustuomio oli surmapäivältä. Minä en tietenkään tiedä, mikä on surman taustalla ollut, mutta sen tiedän, että taloudelliset vaikeudet ajavat ihmiset totaalisen epätoivoisiin tekoihin.

"Itseppä on elänyt varojensa yli". Jep. Niin on. Näinhän se usein on. On eletty yli varojen- otettu luottoa luoton päälle (Poisluen nyt rahapeliriippuvuuden tästä kuviosta). Eikä aina ole edes kyse työttömyydestä tai kissan lonkkaleikkauksesta tai jostain muusta epäonnisesta tapahtumasta. Hyväksytään nyt, että joskus ihmiset elävät yli varojensa. Eivät ymmärrä. Ovat erehtyväisiä. Näitä ihmisiä on tässä maassa paljon.

Ollaan nyt siis tilanteessa, jossa luottoja on otettu luottojen päälle ja taloudellinen vanne alkaa olemaan niin kireällä, että happi loppuu. Miten tässä vaiheessa saa apua? Ei mitenkään. Kuntien velkaneuvonnat pursuavat yli äyräiden. Luottotiedot ovat menneet- mikä sinänsä ei haittaa, parempi niin- ei enää yhtään lainaa, mutta samalla myös mahdollisuus vakuutuksiin, puhelinliittymään jne.poistuu. Olet 2.luokan kansalainen.

Velat, joissa on totaalisen sairas ja laillisesti laiton korko ja perintäkulut, ovat kasvaneet 50% siirtyessään ulosottoon. Siellä jokaisesta lyhennyksestäsi osa menee hemmetilliseen korkoon, osa ulosottomaksuun ja pienin pieni osa itse velan maksuun. Olet tuomittu.

Nyt voimme palata taas siihen "itseppä ongelmasi aiheutit"- osioon. Niinpä. Se on kyllä totta. Itseppä aiheutit. Mutta tämä meidän kaikkien oma koti- meidän oma yhteiskuntamme- ei missään nimessä auta yhtäkään velkaantunutta ihmistä. Pikemminkin lait on luotu suojelemaan niitä yrityksiä, jotka perintätoimillaan ajavat ihmiset totaaliseen tuhoon ja jopa hirvittävän epätoivoisiin tekoihin.

Taloudellinen epäonnistuminen on totaalinen häpeä yhteiskunnassamme. Luottotiedottomuus merkitsee sitä, ettei sinuun voi luottaa. Ihminen saattaa menettää luottotietonsa vuosikausiksi- olla tuomittu epäluotettavaksi vuosikausiksi. Tapostakin saa vähemmän.

Jos puhuisimme ääneen asioista, taloudellisista ongelmista, niin monen kohtalo voisi olla toinen. Rahattomuus, luottotiedottomuus, velkavankeus ja ulosotto ovat järkyttävän ahdistavia ja hirvittäviä asioita. Mutta niistä selviää. Tai vaikkei selviäisikään, niin niiden kanssa oppii elämään. Tärkeintä on muistaa, että elämässä on niin paljon muutakin. Elämä itsessään.

Kun aloin kirjoittamaan tätä blogia, niin tarkoitukseni oli auttaa sekä itseäni, että muita. Peliongelman ja taloudellisten ongelmien kanssa kärsiviä. Kuten jo aiemmin kirjoitin, en tiedä oliko perhesurman taustalla taloudellinen ahdinko, mutta jos oli, niin olen oikealla suunnalla. Jos edes yksi ihminen saa kirjoituksistani lohtua elämään, niin se on jo paljon. Jos edes yksi ihminen päättää antaa itselleen armoa ja jatkaa elämää, niin se on jo enemmän kuin toivon.

Raha saattaa pyörittää maailmaa ja materiaa, mutta jos perheelläsi on ruokaa ja katto pään päällä, voit unohtaa sen pyörimisen ja keskittyä siihen mikä on tärkeää. Läheisiin.

3 kommenttia:

 1. Kiitos tästä blogista. Mikään ei ole auttanut viimeisen puolen vuoden aikana niin kuin näiden tekstien lukeminen. Jospa minäkin selviän!
  Olisipa mahtavaa päästä keskustelemaan kanssasi ja kiittämään ihan kasvotusten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi. Tuntuu aivan mielettömältä, että omasta henkilökohtaisesta helvetistä voi kun voikin olla jotain hyötyä- apua jollekkin ihmiselle.

   Sinä selviät. Et perkele anna jonkun saamarin rahapelin viedä itseltäsi elämääsi. Sinä olet arvokas ja tärkeä. Pokeri ei.

   Poista
  2. Kiitos ihanasta kommentistasi. Tuntuu aivan mielettömältä, että omasta henkilökohtaisesta helvetistä voi kun voikin olla jotain hyötyä- apua jollekkin ihmiselle.

   Sinä selviät. Et perkele anna jonkun saamarin rahapelin viedä itseltäsi elämääsi. Sinä olet arvokas ja tärkeä. Pokeri ei.

   Poista

Elämä voittaa, aina.

Perjantaina oli paha päivä. Tuntui, kuin kaikki se mitä olen tehnyt omassa elämässäni olisi vedetty pöntöstä alas. Tuntui, kuin kaikki se mi...