sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Läheiselle

Kirjoitan asioista peliriippuvaisen näkökulmasta. Käsittelen tunteita peliriippuvaisen näkökulmasta. Tottakai, minähän olen itse entinen peluri. Olen kuitenkin miettinyt asiaa läheisten näkökulmasta ja puhunutkin omien läheisteni kanssa. Viikonloppuna sain näkökulmaa asiaan myös "tuntemattomien" läheisten tarinoista. Koitan nyt pukea sanoiksi sekä omia, että koulutuksessa kuulemiani kokemuksia.

Sinulle läheinen.

Sinä et voi parantaa riippuvaista. Riippuvaisen parantaa, jos parantaa, riippuvainen itse.

Sinä et ole syyllinen riippuvuuteen. Riippuvainen on. Hänen sairautensa on. Hän ei ole valinnut tätä sairautta ja voi olla että jotkin tapahtumat ovat osaltaan vaikuttaneet sairauden syntyyn, mutta SINÄ et ole syyllinen. Sinä et talleta rahaa kasinolle tai tunge kolikoita kerta toisensa jälkeen koneeseen.

Sinulla on oikeus olla vihainen, surullinen, pettynyt ja katkera. Yhtälailla kuin pelaajalla on oikeus, sinullakin on oikeus tunteisiin. Sinä merkitset. Sinun sielusi merkitsee. Sinulla on oikeus olla jaksamatta ja saada apua.

Sinun ei tarvitse hoitaa riippuvaisen asioita. Mikään rahamäärä maailmassa ei tule riittämään riippuvuuden lopettamiseen. Vaikka maksaisit riippuvaisen laskuja kuolemaasi saakka, se ei lopeta riippuvuutta. Voit tukea riippuvaista kulkemalla rinnalla tai vaikka ostamalla ruokaa, mutta rahaa sinun ei kuulu antaa. Se hana ei sulkeudu koskaan.

Sinulla on oikeus rakastaa riippuvaista. Sinulla on oikeus pitää kiinni muistosta, millainen riippuvainen oli ennen sairautta. Sinulla on oikeus uskoa tulevaan. Sinulla on oikeus odottaa päivää, jolloin riippuvainen alkaa hoitamaan itse itseään.

Ja loppujen lopuksi- sinulla, hyvä läheinen on oikeus nauttia elämästä kaikkinen väreineen. Sinulla on oikeus nauraa ja pitää hauskaa ja tehdä asioita, joita normaalit ihmiset tekevät. Sinulla on oikeus olla sinä.

Kiitos kaikille läheisille, että olette omalta osaltanne olleet syynä pelaamattomuuteen. Kiitos kun olette seisoneet ja seisotte rinnalla. Kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elämä voittaa, aina.

Perjantaina oli paha päivä. Tuntui, kuin kaikki se mitä olen tehnyt omassa elämässäni olisi vedetty pöntöstä alas. Tuntui, kuin kaikki se mi...