lauantai 6. tammikuuta 2018

Itseinho

Olen miettinyt paljon itseinhoa nyt kun kirjan käsikirjoitus on alla ja työsuunnitelma deadlinen kanssa olemassa. Itseinho kun mielestäni ansaitsee kokonaisen kappaleen kirjassa- oli kysymys mistä tahansa riippuvuudesta tai mielensairaudesta.

Oli kyseessä sitten masennus, peliriippuvuus, alkoholismi tai shoppailuaddiktio- lukiessani materiaalia ja henkilöhaastatteluita huomasin yhden asian olevan yhteistä. Jopa lause on usein sama. "Inhosin peilikuvaani".

Itseinho on pimeimmistä pimein voima, joka saa energiaa joka ikisestä ajatuksesta, sisään-ja uloshengityksestä ja tavallisen elämän epäonnistumisesta. Ihan siitä pienimmästäkin. Itseään inhoava ihminen piiskaa itseään taukoamatta- niin ettei pään sisällä ole hereillä ollessa yhtäkään positiivista ajatusta. Näistä lähtökohdista sairastuneen ihmisen on lähdettävä ponnistelemaan kohti parantumista tai riippumatonta elämää. Ei ole siis ihme, jos masentuneen on vaikea "ottaa itseään niskasta kiinni", alkoholistin vain "lopettaa juominen" ja pelurin vain "panna pelit poikki". Ei ole helppoa lähteä hakemaan onnellisuutta tai parempaa elämää, kun ihminen, jonka pitäisi olla tärkein, on ihminen jota inhoaa ja vihaa eniten. Peilikuva.

On varmasti helppoa vihata riippuvaista ihmistä. Surkea ihmisen irvikuva, kuka nyt jää koukkuun johonkin peleihin tai viinaan? On kuitenkin tärkeä muistaa, ettei kyse ole pelkästään itse aineesta tai tekemisestä johon ollaan koukussa, vaan tunteista. Ja usein hyvin hyvin synkistä sellaisista.

Isäni pahoitteli minulle joku päivä, miten hän ei ole aina osannut suhtautua ongelmaani oikein ja miten hän on omasta mielestään sanonut loukkaaviakin asioita. Yritin lohduttaa häntä sillä, ettei hän ikinä pystyisi loukkaamaan tai sanomaan mitään niin pahasti, ettenkö olisi sitä itseltäni kuullut inhottavammin ja raaemmin monesti vuosien aikana. Olen ollut ruma, oksettava, ällöttävä, epämiellyttävä, tyhmä, idiootti, vastenmielinen, parempi kuolleena, näkymätön, ihminen jonka seuraa kukaan ei kaipaa, ihminen jota kaikki vihaavat, ihminen jota ketään ei kaipaa, surkea, lihava, lahjaton ja laiska.

Olen varmasti edelleenkin ajoittain tyhmä ja laiska ja idioottikin, mutten 100% varmasti ole parempi kuolleena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elämä voittaa, aina.

Perjantaina oli paha päivä. Tuntui, kuin kaikki se mitä olen tehnyt omassa elämässäni olisi vedetty pöntöstä alas. Tuntui, kuin kaikki se mi...