keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Pelikoneet kauPOISta

Olen lapsesta saakka ollut sellainen, että toimin. Kun huomaan epäkohdan, niin toimin. Silloinkin, kun se epäkohta ei koske minua tai sen eteen toimiminen saattaa vahingoittaa minua.

Tätä sisäsyntyistä oikeudenmukaisuuttani on vuosien varrella häirinneet niin riippuvuus, kuin pelkokin. Pelko siitä, että jos toimii ja tekee niinkuin sydän sanoo, niin jää yksin. Kukaan ei nouse rinnalle. Ja riippuvuus tietysti olennaisesti, sillä olen tehnyt monia asioita, joita ei hyvällä tahdollakaan voi kutsua oikeudenmukaisiksi. 

Kun aloin toipumaan, löysin itseni uudelleen. Sen oikeudenmukaisen ihmisen, joka on valmis taistelemaan ja toimimaan sen puolesta, minkä kokee oikeaksi. Se ihminen löytyi osittain siksi, että löysin ryhmän, joka seisoo aina rinnallani.

Tämän ryhmän kanssa olemme valmistelleet kansalaisaloitetta viime kuukaudet. Ja tänään se kansalaisaloite näki päivänvalon.

Kello on 18:50 ja viimeisin päivitys kansalaisaloitteen sivulta kertoo, että allekirjoituksia on yli 2000. Olo on kiitollinen.

Koska median tarjoama aika on aina rajallista, haluan tässä kirjoituksessani selventää muutamia kohtia:

1. Me emme ole ajamassa rahapelaamisen täyskieltoa. Me haluamme ihmisille mahdollisuuden rahapelittömään arkeen. Tiedostamme, että yhteiskunnassamme on paljon ihmisiä, joille rahapelikoneiden pelaaminen ei ole ongelma. Näille ihmisille olisi edelleenkin olemassa paikka pelata- valvottu pelisali, jossa ikärajan noudattamista todella valvotaan.

2. Me emme tiedä, vähentäisikö pelikoneiden poisto juuri tänään jo ongelmissa olevien ihmisten pelaamista. Mitä suuremmalla todennäköisyydellä vähentäisi, sillä pelaajalla olisi mahdollisuus hyvin erilaiseen arkeen lopettamispäätöksensä jälkeen. Meidän aloitteemme tarkoitus on muuttaa pelaamisen kulttuuria. Niin, että tulevaisuudessa pelaamiseen suhtauduttaisiin tiedostavammin ja realistisemmin. Toivomme, että rahapelikoneille käy, kuten tupakoinnille on käynyt. Kulttuurinmuutoksella on päästy tilanteeseen, jossa nuoriso tupakoi vähemmän kuin koskaan. Tämä yhteiskunnassa, jossa vielä kymmenisen vuotta sitten poltettiin tupakkaa baarien tanssilattioilla.

3. "Kyllä alkoholismikin tappaa ja on iso ongelma Suomessa". Kyllä, niin tappaa ja niin on. Henkilökohtaisesti minulla on kokemusta vain peliriippuvuudesta. On siis loogista, että lähdin tekemään töitä epäkohdan vuoksi, joka koskee juuri peliriippuvuutta. Toivoisin, ettei kynnyskysymykseksi peliriippuvuus-keskustelussa muodostu se, että muidenkin riippuvuuksien kohdalla löytyy monia epäkohtia, sillä minun mielestäni kaikkien riippuvuuksien ja riippuvuushaittojen kanssa työskentelevien ja elävien pitää vetää yhtä köyttä. Vain yhdessä saamme aikaan muutoksia ja pystymme muuttamaan yhteiskuntaa.

Koska minulla ei ole kokemusta alkoholiriippuvuudesta, minulla ei ole myöskään sitä tietotaitoa, joka löytyy kyseisen riippuvuuden kokemusasiantuntijoilta. Toivon sydämestäni, että kansalaisaloitteemme tulee olemaan onnistunut esimerkki siitä, mihin kokemusasiantuntijat pystyvät.

4. Kansalaisaloitteellamme ei ole mitään tekemistä Veikkausvoittovarojen tai niiden ohjauksen kanssa, tai ulkomaisten peliyhtiöiden kanssa. Toivon, että tämä asia tulee yhdellä lauseella selväksi. Meidän agendamme on puhtaasti pelihaitoissa.

5. "Peliriippuvaiset ovat tyhmiä reppanoita". Voidaan sopia niin, jos se tekee asiasta jotenkin helpomman. Kun nyt kuitenkin elämme kaikki tässä yhteiskunnassa yhdessä, voimme kaikki esittää itsellemme kysymyksen:
Jos tyhmiä reppanoita on paljon ja jos tyhmien reppanoiden pelihaittojen kustannukset tulevat kalliiksi yhteiskunnalle, kannattaisiko niiden tyhmien reppanoiden elämää helpottaa? Varsinkin, jos se helpotus ei juurikaan vaikuta omaan elämään?Kansalaisaloitteemme nettisivuihin pääset tutustumaan tästä!

Kansalaisaloitteen pääset allekirjoittamaan tästä!

Kiitos jo nyt kaikille allekirjoittaneille ja keskusteluun osallistuneille. 

Muutetaan yhdessä suomalainen positiivisen pelaamisen kulttuuri!

Ps. Huomenna Yle Puheella juttu aiheesta klo 07:30 eteenpäin :)

2 kommenttia:

  1. Taisipa olla ensimmäinen kansalaisaloite, johon laitoin nimeni. Hienoa työtä teette!
    Ja sulle henkilökohtaiset terveiset, että kirjoitat hyvin ja ihailen sinua suuresti.

    VastaaPoista
  2. Nöyrä kiitos- sekä allekirjoituksesta, että kauniista sanoistasi. Tämä kiitos tulee sydämestä ♥️

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Hei hei twitter- rakennetaan parempaa tulevaisuutta jossain muualla

Haluan avata nyt syitä sille, miksi koen, että Twitter alustana ei enää palvele sitä työtä, jota haluan tehdä rahapeliasioiden paris...